Koti antaa eväät elämään

Perhekodin Aikuiset

Yleistä aikuisista

Perheen kaikilla aikuisilla on pitkä kokemus erityistä tukea tarvitsevien lasten, nuorten ja aikuisten parissa työskentelemisestä.

Heljä on koulutukseltaan erityisopettaja ja on toiminut siinä ammatissa 22 vuotta. Hän on toiminut 16 vuotta erityiskoulun rehtorina ja 8 vuotta erityisopetuksen koordinaattorin tehtävissä. Tällä hetkellä Heljä toimii kokoaikaisesti perhekodin vanhempana ja vastuuhenkilönä. Heljä on työn ohessa kouluttautunut Lastensuojelun edunvalvojaksi ja neuropsykiatriseksi valmentajaksi. Heljä on aina väsymättömästi ajanut erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten asiaa niin yksilö- kuin yleisellä tasolla.

Ennen siirtymistään kokoaikaiseksi perhekodin vanhemmaksi, Pasi toimi 9 vuotta asuntolaohjaajana kahdessa asumisyksikössä, jossa asuu nuoria ja aikuisia kehitysvammaisia. Peruskoulutukseltaan Pasi on kodinhoitaja.Pasi on tehnyt työtä myös vanhusten parissa. Nuorena Pasi opiskeli leipuriksi ja ehti työskennellä pitkään myös siinä ammatissa. Pasi harrastaa ruuan laittoa ja on innokas kokeilemaan ja kehittelemään uusia reseptejä. Pasi pelaa mielellään tennistä ja sulkapalloa. Uusin harrastus on vesijuoksu. ”Penkkiurheilijana” Pasia kiinnostaa mm. erilaiset talviurheilulajit ja erityisesti moottoriurheilu. Elokuvat ja erityisesti dokumentit kiinnostavat myös Pasia. Kuntoilusta käy myös perhekodin monimuotoisen puutarhan hoitaminen.

Tarvittaessa meitä auttelevat myös ystävämme Tuula, joiden ahkerat kädet paikkaavat, parsivat, neulovat ja ompelevat milloin mitäkin myös perhekodin tarpeisiin. Hänestä on tullut tärkeä osa perhettämme ja hän tulee mielellään silloin tällöin tuuraamaan perhekodin aikuisia esim. asiakassuunnitelmien ja työnohjausten ajaksi.

Tyttäremme Taina on päässyt läheltä seuraamaan perhekotimme toimintaa ja tuntee hyvin meillä asuvat nuoret. Hän on tarvittaessa myös käytettävissä perhekodin työtehtävissä oman työn ohella.

Miksi sijaisvanhemmiksi?

Olimme jo 10 vuotta suunnitelleet sijaisvanhemmiksi ryhtymistä. Kun omat lapsemme aikuistuivat ja itsenäistyivät, se kävi mahdolliseksi. Saimme suunnitelmillemme lastemme ja lähisukulaistemme tuen ja se kannusti meitä valitsemaan tämän elämäntavan. Tiesimme, että sijaisvanhempina toimiminen on hyvin haasteellista ja vaativaa, mutta myös juuri sitä, mitä haluamme tehdä. Kohta tulee 5 vuotta täyteen – emme ole hetkeäkään katuneet!

Viiva